Vad kostar det att trycka en T-shirt, en affisch eller 100 visitkort? Självklart spelar produkten en stor roll i slutpriset men det finns även andra faktorer som avgör kostnaden. Se över dessa punkter innan du beställer trycket från ett tryckeri. Det tjänar du på.

  • Upplaga

Det är framförallt uppstartskostnad och hantering som gör att små upplagor blir betydligt dyrare per styck än vid större upplagor. Ett tryckeri i Göteborg kan exempelvis erbjuda en T-shirt med tryck för 210 kr men om det handlar om 100 T-shirts kan priset nästan halveras. I detta fall handlar det exempelvis om kostnaden för tryckplåtar, inköpskostnad för material och total tidsåtgång.

Självklart spelar även upplagan roll gällande eventuell mängdrabatt på sportcasino online. Köper du som kund fler tröjor med tryck kommer detta företag få lägre inköpskostnad från sina leverantörer vilket i längden ger lägre pris för dig som kund.

  • Antal färger

Tryckeri kan antingen jobba med digitalt tryck eller med tryckplåtar (off-set). Vid tryckplåtar är det antalet färger som tydligt avgör priset. Genom att välja en svart tröja med vitt tryck (eller tvärtom) hålls antalet färger nere till en enda vilket därmed pressar priset.

  • Ett eller flera tryck?

Ska det bara vara ett enda tryck eller ska det vara på bägge sidor av produkten? Även här kan T-shirts nämnas som exempel. Att enbart ha ett tryck på framsidan blir betydligt billigare än att även ha det på ryggen.

  • Detaljrikedom

Ett tryckeri som enbart erbjuder off-set tryck kan bara ta emot beställningar där denna tryckform fungerar. Det kan exempelvis vara krav på att det inte är för många små detaljer. I detta fall blir digitalt tryck bättre men dyrare vid stora upplagor.

  • Material

Det är inte bara vald produkt som avgör priset utan även valt material på den produkten. Det är vanligt att ett tryckeri erbjuder flera olika kvalitéer på papper, tröjor, tyg och affischer. Kan du tänka dig gå ner lite i kvalité kan priset snabbt tryckas nedåt.

  • Fraktkostnad?

Ingår fraktkostnad eller tillkommer detta? Vid stora och otympliga trycksaker kan det vara avgörande för vilket tryckeri som erbjuder lägst totalkostnad. Det är därmed viktigt att man jämför totalkostnaden och inte bara kostnaden per produkt.

  • Fråga om offert

Det är inte helt lätt att jämföra olika prisnivåer när trycksaker ska beställas. Ett tryckeri kan ange priser per produkt men att det tillkommer frakt och fast pris per tryckplåt medan ett annat anger totalpris per produkt oavsett hur många som beställs.

Det bästa sättet är därför att begära offert och ställa dessa mot varandra. Då kommer priserna lättare kunna jämföras på ett rättvist sätt. Kom ihåg att även säga till att frakten ska ingå och att allt ska vara inräknat.

  • Våga fråga

Har inget tryckeri gett en tillräckligt bra offert? Våga fråga och förhandla. Vad kan ni göra för att få ett bättre pris? Det kanske bara handlar om större volym, att ta bort en färg eller byta till andra produktkategorier som ändå har samma funktion.

Eller går det att få med vissa produkter från utbudet hos detta tryckeri när ändå en beställning läggs?

Kanske några provprodukter som därmed visar vad tryckeriet kan erbjuda inom profilkläder.

För mer information angående pris på specifika produkter, kontakta Ink n art i Göteborg.