Det är inte alltid lätt att skapa en affisch och inom tryckeri så finns där en hel del tips att ta vara på. Man måste göra sin affisch enkel men samtidigt matnyttig, den ska vara stilren men samtidigt rolig. Så innan du lämnar in din affisch till ditt tryckeri så gå igenom dessa tips!

Vad ska du fokusera på?
Vad är det du vill säga med din affisch? Detta är det som ska vara utgångspunkten för den här uppgiften. Är det en konsert? Är det en föreläsning? Eller är affischen om en person? Vad är viktigast att visa upp på affischen som kommer fånga läsarens blick? Ditt tryckeri kan hjälpa dig om du är osäker i frågan och beroende på vad det är för ämne så fokuserar man på olika saker.

Då ditt tryckeri skapar din affisch eller om du gör hela själv så skapar man något som får den som läser att vilja gå fram till din affisch för att läsa mer.

Välj typsnitt med omsorg
Vissa typsnitt är förfärliga när det kommer i tryck och du gör dig garanterat ett misstag om du väljer ett typsnitt och lämnar in till ditt tryckeri som man inte kan läsa. Då kommer du att tappa dina intressenter som först kanske blev fångade av affischen. Det måste gå att läsa klart och tydligt men samtidigt ska det kanske inte vara ett allt för stelt och tråkigt typsnitt då det också ska skapa inspiration och intresse. Här kan du också fråga ditt tryckeri vilket dom rekommenderar till just det du ska trycka.

DaFont har många olika typsnitt som du kan välja och vraka bland. Visst är det kul med typsnitt men det ska inte vara så roligt att du väljer för många i samma dokument som du lämnar in till ditt tryckeri. Välj max 3 stycken per affisch men det är bara om dom faktiskt passar ihop med varandra så att det blir stilrent och bekvämt att titta på. Det kan vara bättre att bara ha ett enda som man varierar i storlek och om det ska vara tjockt, kursivt eller normalt.

Innehåll
Tänk på att lämna in affischer för tryck på ditt tryckeri som fångar folk på långt håll. Många tittar bara på bilden och läser den största text eller namn som finns på bilden och struntar i resten så se till att du verkligen valt utseende för din målgrupp.

Vad är det för människor som ska läsa din affisch? Propra människor? Barn? Kreativa människor? Rockare? Försök att gå in i deras huvuden och se vad som just får dom att gå fram till din affisch, den ska liksom tala till deras hjärtan.