När ditt tryckeri ska ta emot dina filer som du vill ha i tryck så är det mest tidssparande för dig om du har gjort det rätt från början. Det är alldeles för många gånger som de som jobbar på tryckeri får in dokument som är otryckbara för allt blir inte bra att trycka. Här ska vi gå igenom en del saker som du ska tänka på innan du ger arbetet till ditt tryckeri.

Bilderna
Det allra viktigaste att tänka på innan du lämnar in dina bilder till ditt tryckeri är att försäkra dig om att du verkligen har bilder med godtagbar upplösning. Det ska vara en hög upplösning som gör att inte dina bilder blir suddiga. På pixabay.com så kan du ladda ner gratis bilder men kolla noga upplösningen, gärna minst 200 dpi. Om man tar en bild som man har hittat från internet och lämnar in till sitt tryckeri så kan det vara förbjudet då dom oftast är upphovsrättsskyddade. Du kan fråga ditt tryckeri om de har bra bilder på det ämne du hade tänkt att använda, de brukar veta vart man ska leta.

Texten
Innan du lämnar in ditt dokument till ditt tryckeri så se verkligen till att allting är stavat så som det ska och att du rättar till meningar som kanske borde vara i bättre ordning osv. Detta vill du inte att ditt tryckeri ska få göra då det bara tar mer tid och blir dyrare för dig. När du skriver den text du vill lämna till ditt tryckeri så behöver du inte ändra till något konstigt typsnitt eller centrera texten eller andra ”effekter”. Detta kommer ditt tryckeri ändå att få ändra på och det gör bara att arbetet tar längre tid.

Din layout
Ge inte bara ditt tryckeri en bild av vad du söker innan du först har provat den själv. Även om du inte tror att du kan rita så kan du ändå få dig en bild av hur resultatet kommer att bli om du prov-målar den. Ge även ditt tryckeri din prov-bild så att de kan godkänna om den kommer att bli bra eller inte. Måla texten du ska ha tryckt och bilderna vart de ska vara och se hur det ser ut i relation till varandra.
Beroende på vad ditt tryckeri ska trycka åt dig så måste du också tänka över vilken målgrupp som du har tänkt att vända dig åt. Olika grupper av människor reagerar över olika synintryck. Vissa vill ha det professionellt och stilrent medan vissa gillar mycket färg och form. Vilken layout passar just din målgrupp?